Behandelingen

Neurologische revalidatie bij Fyzico

Neurologische revalidatie

Wat is neurologische revalidatie?

Bij neurologische revalidatie focussen we ons op de functionaliteit en zelfredzaamheid van mensen met een (chronisch) neurologische aandoening. We willen voor hen het dagelijks leven met de nodige hulpmiddelen draagbaar en gemakkelijker maken. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn Parkinson, beroerte, MS, ALS, verlammingen,… Bij Fyzico kunt u terecht om te revalideren van een centrale of perifere neurologische aandoening.

Wat zijn neurologische aandoeningen?

Met meer dan 600 zijn ze, de neurologische aandoeningen. Een neurologische aandoening is een aandoening aan het zenuwstelsel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het centrale zenuwstelsel en het perifeer zenuwstelsel. Binnen neurologische revalidatie kijken we telkens naar uw situatie, die uw behandeling ook bepaalt.

 • Het centrale zenuwstelsel omvat de hersenen en het ruggenmerg. Dit zenuwstelsel worden door botten en beenderen beschermd. Enkele voorbeelden van neurologische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel zijn myelitis of schade aan de hersenen.
 • Het perifeer zenuwstelsel vormt de verbindingen van en naar organen en weefsels buiten het centrale zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel wordt niet door beenderen vastgehouden. Een voorbeeld van een neurologische aandoening zijn neurinomen.
 • Daarnaast zijn er ook neurologische aandoeningen, zoals bewegingsstoornissen, die op beide zenuwstelsels een effect hebben. Hieronder vallen ziektes zoals Parkinson, amyotrofische laterale sclerose en multiple sclerose.
Neurologische revalidatie bij Fyzico

Hoe gaat neurologische revalidatie in zijn werk?

Neurologische revalidatie bestaat meestal uit een combinatie van 3 technieken:

 • Educatie
  Voordat we u aan het werk zetten met oefeningen, is het belangrijk dat u voldoende informatie en kennis heeft over uw neurologische aandoening. Bij Fyzico schetsen we graag het volledige kader. We vertellen u graag welke pijn u kan ervaren, en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. Daarnaast geven we u tips die u helpen om beter te functioneren. Uw dagelijks leven dragelijk maken is onze prioriteit.
 • Mobilisatie
  Hierna kijken we hoe we u mobieler kunnen maken. Bij mobilisaties gebruiken we specifieke technieken om de beweeglijkheid en het functioneren van een gewricht te herstellen.
 • Oefentherapie
  Vaak zijn manuele technieken, zoals mobilisatie, niet voldoende om te herstellen. Daarom bieden we ook oefentherapie aan. De oefeningen bevorderen aan de ene kant het herstel en voorkomen aan de andere kant ook terugkerende klachten. Binnen dit luik van de revalidatie speelt u de hoofdrol. We kijken niet enkel naar wat er verwacht wordt, maar focussen ons op uw vaardigheden en symptomen.

Voor een neurologische revalidatie draagt u best sportieve kledij. Het is belangrijk dat we uw afspraken op regelmatige basis in onze praktijk inplannen. Consistentie is ook hier de sleutel naar succes. Onze kinesitherapeuten staan dan ook graag voor u klaar.

Bij welke kinesist kan je terecht voor neurologische revalidatie?

Een afspraak maken voor neurologische revalidatie?

Maak een afspraak via ons online afsprakenformulier. Of contacteer ons voor meer informatie over neurologische revalidatie.

Maak een afspraak