Behandelingen

Manuele therapie bij Fyzico

Manuele therapie bij Fyzico

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen kinesitherapie waarbij de therapeut het lichaam als één geheel beschouwt en verbanden tussen verschillende delen en stelsels van het bewegingsapparaat legt. Manuele therapeuten dienen een extra universitaire opleiding te volgen boven op de basisopleiding kinesitherapie. Binnen onze praktijk volgden onze therapeuten deze opleiding of zijn ze deze aan het volgen.

Welke klachten behandelt een manuele therapeut?

Binnen manuele therapie worden patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen verder geholpen. Zo kunt u bijvoorbeeld met klachten zoals lage rugpijn, al dan niet met uitstralingspijn naar het been, of met heupklachten terecht bij één van onze manuele therapeuten. Bij manuele therapie wordt er gewerkt aan een betere lichaamshouding en de mobiliteit van de gewrichten.

Manuele therapie bij Fyzico

Hoe wordt manuele therapie uitgevoerd?

Manuele therapie wordt meestal door een combinatie van 3 technieken uitgevoerd:

Manuele technieken

We bewegen uw gewrichten op een rustige manier. Binnen manuele technieken wordt er een onderscheid gemaakt tussen mobilisaties en manipulaties:

  • Bij mobilisaties gebruiken we specifieke technieken om de beweeglijkheid en functie van een gewricht te herstellen. Deze techniek wordt bovendien ook ingezet om de pijn te verminderen.
  • Een manipulatie uitvoeren is een vorm van passieve mobilisatie. Dit wil zeggen dat de patiënt niets doet, maar wel beweegt door de manuele therapeut. Bij een manipulatie herstelt een korte, snelle beweging de beweeglijkheid. Meestal gaat dit gepaard met een knakje.

Educatie

Bij Fyzico schetsen we graag het volledige kader. We vinden het belangrijk dat u niet enkel van uw klachten verlost bent, maar dat u ook weet hoe u die klachten in de toekomst kunt beperken. Zo kunnen we u aanleren hoe u zich gezond beweegt. Bovendien kijken we samen hoe we u gericht kunnen begeleiden met uw klachten. En hoe we deze draaglijk maken voor u. We vertellen u graag meer over de pijn en oorzaken van de klachten die u ervaart. Tot slot geven we goede instructies mee die uw situatie leefbaar maken.

Oefentherapie

Oefentherapie is een onderdeel van het behandelingsplan. Meestal is manuele therapie niet voldoende om volledig van uw klachten te herstellen. Daarom bieden we ook oefentherapie aan. Deze oefeningen bevorderen aan de ene kant het herstel en  voorkomen ook terugkerende klachten. Het doel van deze oefentherapie berust erin om het functioneren van een persoon te verbeteren, zodat deze de dagelijkse activiteiten kan uitvoeren. Bij deze therapie worden dan ook spiercontracties en algemene lichaamsbewegingen teweeggebracht.

Bij welke kinesist kan je terecht voor manuele therapie?

Een afspraak maken voor manuele therapie?

Maak een afspraak voor manuele therapie via de online agenda of ons online afsprakenformulier. Of contacteer ons voor meer informatie.