Behandelingen

Dry needling bij Fyzico

Dry needling in Mol

Wat is dry needling?

Dagelijks ontmoeten we patiënten die last hebben van spierpijn. Na een correcte analyse van de klachten, kan er gekozen worden om deze te behandelen met dry needling. Deze techniek is zeer efficiënt voor spiergerelateerde klachten. Dry needling is namelijk een methode waarbij spieren worden aangeprikt en zo snel en langdurig ontspannen. Bij deze techniek worden fijne naalden in spiervezels geplaatst, om deze zo terug los te maken. Deze spiervezels zijn onderdeel van triggerpoints of spierknopen, die vaak de oorzaak van bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten zijn.

Is dry needling ook acupunctuur?

Hoewel deze methode al snel het beeld van acupunctuur oproept, zijn beide technieken heel verschillend van elkaar.

  • Acupunctuur is gebaseerd op klassieke Chinese geneeskunde, terwijl dry needling zich baseert op een westers wetenschappelijk model.
  • Beide technieken gebruiken een andere needling methode. Waar acupunctuur verschillende naalden langdurig stimuleren, is er bij dry needling sprake van één naald, met een korte stimulans.
  • Acupunctuur wil het energetisch kader verbeteren, terwijl dry needling het bewegingsapparaat wil mobiliseren.
  • Tot slot focust acupunctuur zich op de vrijlating van endorfinen, terwijl dry needling myofasciale pijn verhelpt.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpunten, of spierknopen, zijn lokale hyperprikkelbare plaatsen in een strakke dwarsgestreepte spierband. Deze triggerpunten veroorzaken pijnlijke verhardingen in de spieren, of andere klachten in het lichaam. Van zodra er druk gezet wordt op een triggerpoint, lokt dit een consistente en karakteristieke pijnreactie uit. Bovendien kunt u ook een verminderde mobiliteit van de spier opmerken.

Er zijn verschillende aspecten die deze triggerpoints veroorzaken. Zo spelen psychologische factoren, zoals emotionele stress, een rol. Daarnaast associëren we triggerpoints ook met biomechanische factoren zoals een slechte lichaamshouding of instabiliteit. Evengoed kunnen langdurig aangehouden contracties of verrekkingen of kneuzingen aan de oorzaak liggen.

Dry needling in Mol

Hoe gaat dry needling in zijn werk?

Uw klachten worden geanalyseerd door de kinesitherapeut. Daarna worden uw spieren onderzocht. De kinesist gaat op zoek naar de triggerpunten die mogelijk aan de oorzaak van uw klachten liggen. Deze spierknopen worden behandeld door deze aan te prikken met een fijne naald. De spanning die opgestapeld zit in de spieren, wordt losgelaten en de spier kan terug ontspannen.

Wanneer u last heeft van pijnlijke verhardingen in de spieren, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd, kan deze methode haar meerwaarde bewijzen. Met deze techniek worden spierknopen uitgeschakeld. Van zodra de fijne naald in uw triggerpoint geplaatst wordt, voelt u een korte kramp. Daarna ontspant de spier zich bijna onmiddellijk. De behandelde spieren kunnen even na de behandeling ook vermoeid aanvoelen. Met het juiste advies van onze therapeuten kan ervoor gezorgd worden dat deze reactie op behandeling zo snel mogelijk verdwijnt.

Bij welke kinesist kan je terecht voor dry needling?

Een afspraak maken voor dry needling?

Maak een afspraak voor onze dry needling via ons online afsprakenformulier. Of contacteer ons voor meer informatie.