Waarom is het nemen van pauze belangrijk?

Ook tijdens deze tijden van veel thuiswerk is het belangrijk om regelmatig te pauzeren. Te lang stilzitten is sowieso niet goed en het bevordert al zeker niet de concentratie. Ondertussen is het algemeen bekend dat lang zitten het nieuwe roken is geworden.

Maar hoe kan je dit nu praktisch toepassen? Je kent het wel: je zit in je werkflow en denkt “ik ga toch nog even door”. Maar voor je het weet is er weer een half uur of een uur voorbij…

Daarom geven we je graag enkele concrete tips over pauze-apps die je kunnen helpen om op tijd een pauze in te lassen op het werk én om het beste uit een pauze te halen zodat je nadien weer met nieuwe energie aan de slag kan.

Intensief computerwerk, zeker aan de laptop, kan een oorzaak zijn van een hele reeks klachten gaande van concentratieproblemen tot hoofdpijn, nek- en rugpijn. Zit je vele momenten stil dan kan je op langere termijn chronische klachten ontwikkelen en zelfs een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Daarom is het super belangrijk om regelmatig pauzemomenten in te lassen en zo mentaal én fysiek gezond te blijven.

De “Pomodoro”-techniek

Voor veel mensen is het niet evident om pauzes ook effectief toe te passen. Een zogenaamde pauze-app kan helpen om op tijd en stond een pauze te nemen, net doordat de app je eraan zal herinneren dat het tijd is om even iets anders te doen.

Veel pauze-apps werken volgens de Pomodoro-techniek. Dit betekent dat je na 25 minuten geconcentreerd en productief werken een korte pauze van 5 minuten (een zogenoemde “pomodoro”) neemt. Nadat je dit 4 keer hebt gedaan, verdienen je lichaam en geest dan een iets langere pauze van 25 minuten.

De pauze-app zorgt ervoor dat je je pauzes niet zelf moet indelen of er bewust aan denken om ze te nemen. De app zal je verwittigen wanneer het tijd is!

Welke pauze-apps kunnen we gebruiken?

Hieronder hebben we 6 technologische hulpmiddelen of apps opgelijst die je kunnen helpen!

  • Smart watch of activity tracker: vele smartwatches kan je heden zo instellen dat je een signaal krijgt wanneer het weer even tijd is om te bewegen of te strekken. De vele opties maken het soms zelf mogelijk om beloningen te krijgen. Een veel gekende feature hiervan is het kunnen volgen van je “stappenaantal” per dag.
  • Break Timer in Chrome: de Google Chrome browser geeft je de optie om de ‘Break Timer’ in te stellen. Dan krijg je een fullscreen bericht te zien wanneer het tijd is om een pauze te nemen. Deze kan je toevoegen via de extensies functies binnen Chrome.
  • Rise&Recharge app: de app werd specifiek ontwikkeld om je “zittijd” te verminderen en regelmatig bewegen aan te moedigen.
  • PomoDoneApp: De app integreert zeer gemakkelijk met tijdsmanagementtools zoals Trello, Wunderlist en nog vele andere. Hierdoor is deze zeker van toepassing voor personen die al meerdere apps gebruiken om hun dagelijkse leven en werk te regelen.
  • Tomato-Timer: eenvoudig maar efficiënt. Deze flexibele, hands-on Pomodoro-timer helpt je om de reeds besproken Pomodoro-techniek toe te passen. Je zet de timer in en werkt aan je taak tot je een seintje krijgt. Je neemt 5 minuutjes pauze en na 4 ‘pomodoros’ neem je een langere pauze: zo simpel kan het zijn!

Andere apps kan je bijvoorbeeld specifiek op je smartphone installeren. Je smartphone heb je doorgaans wel op zak en deze apps geven zeer simpel aan wanneer er te weinig activiteit en het dus terug tijd is om te bewegen! Voor Android is er bijvoorbeeld de SittingTimer. Voor iOS is er dan weer de Stand Up! The Work Break Timer

Toch de voorkeur voor old-school?

Gaat al deze technologie je te boven? Of hou je het net liever een beetje old-school?

Ook dan zijn er manieren om regelmatige pauze te stimuleren zonder een app! Hierbij denken we aan een post-it op je scherm met een herinnering aan jezelf om even te bewegen of je agenda die je eraan herinnert dat je een pauze hebt verdiend.

Ben je toch op kantoor? Neem dan de trap in plaats van de lift naar die wekelijkse vergadering.

Ben je thuis? Loop eens de trap op en af of wandel een blokje rond of een toertje in je tuin.

Wil je nog meer inspiratie? Dan kan je nog altijd een echte wekker zetten die je eraan herinnert om recht te staan; desnoods plaats je deze zodanig dat je dient recht te staan om deze af te zetten.

Belangrijk is niet zozeer welke tactiek of oplossing je kiest maar wél dat je een manier kiest die op jouw maat gesneden is!

Geniet van je pauze! En moest je toch nog klachten hebben dan staan we steeds voor je klaar 😉 !